Czy wiesz, że chałwa jest źródłem wapnia?

Ciekawostki o chałwie! 😋

Chałwa przybyła do Grecji w 1922 roku z Azji Mniejszej.. W 1936 roku w celu wsparcia producentów rodzynek wprowadzono produkcję chałwy z rodzynek a w latach okupacji używano także miodu chleba świętojańskiego.

Dodawanie cukru było zabronione do 1965 roku. Od tego czasu chałwa ewoluowała i dziś znajdziemy wiele odmian (z orzechami, z miodem, z fruktozą, z czekoladą itp.). Chałwa zawiera proteiny o wysokiej wartości biologicznej. Zawarte w chałwie witamina E i selen zaliczają ją do produktów dostarczających organizmowi cennych przeciwutleniaczy.

Jest dobrym źródłem wapnia, żelaza czy potasu. Różne rodzaje chałwy znajdziecie w naszym sklepie internetowym lub stacjonarnym. 🇬🇷

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00