Meze - przekąski greckie 🍽️
Meze greckie to prawdziwe królestwo smaków i aromatów, które z pewnością zachwycą każde podniebienie. To tradycyjne dania z kuchni greckiej, serwowane zazwyczaj jako przystawki lub zakąski. Wśród najpopularniejszych meze znajduje się tradycyjna grecka kremowa pasta z ciecierzycy, zwana hummusem, posypana posiekaną natką pietruszki i podawana z chlebem pita. Inną popularną pastą jest tirokafteri, czyli pasta z fety z dodatkiem pieczonej papryki i czosnku.
Meze serwuje się zazwyczaj w ramach zakąsek, podając na talerzu różne przysmaki, takie jak pieczone bakłażany podawane z jogurtem greckim wymieszanym z czosnkiem i koperkiem. Można też skusić się na marynowane owoce morza lub smażone kalmary.
Najczęściej wybieranym serem do meze jest ser feta, który występuje w postaci białego sera lub w kształcie kropek. Można go podawać w różnych wariantach, np. podkręcony papryką lub z dodatkiem świeżych ogórków.
W przypadku drugiego dania, meze doskonale sprawdzą się jako dodatek warzywny do dań mięsnych, takich jak grillowane krewetki czy mięso zawinięte w cieście filo.
W kuchni greckiej meze są najczęściej serwowane na dużej płycie lub dużych talerzach, a ich przygotowanie nie wymaga jednego sposobu. Można skomponować je z różnych produktów i dodatków, łącząc smaki owoców morza, pysznych warzyw, serów i mięs.
Meze to idealne dania na każdą okazję – na imprezę w gronie znajomych czy romantyczną kolację we dwoje. Najlepiej smakują w towarzystwie szklaneczki ouzo. Spróbujcie sami i odkryjcie niezwykłe bogactwo smaków i aromatów greckiej kuchni!
Wyświetlanie wszystkich wyników: 11